Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole, byly ještě žhavé novinky a těžko někdo odhadoval, že změní svět k nepoznání? Ano? Tak to mají pro vás autoři knihy Druhý věk strojů dobrou zprávu, přesně v době takovéto revoluce totiž žijeme, i když ne pravda průmyslové ale digitální...

Počítače a digitální svět máme kolem sebe už hezkých pár desítek let. Tento příspěvek píši a vy ho čtete online, a oba to bereme jako naprosto samozřejmou věc, tak proč bychom právě nyní měli mluvit o nějaké revoluci či bodu zlomu, když to už je dávno za námí? Odpovědí je Moorův zákon. Není to pravda úplně zákon, spíše takové pravidlo, a to zjednodušeně praví, že každých 18 měsíců se výpočetní výkon zdvojnásobí. Výkon počítačů před padesáti lety byl malý, ale pořád se násobil dle platnosti tohoto zákona, který navíc stále platí. Díky tomu se výkon dnešních počitačů v čím dál kratším čase zvedá rychleji a rychleji. V příštím roce se výkon počítačů zvýší skoro jak za všechny ty předchozí roky dohromady a za dalších 18 měsíců ještě více. Věci, které před lety byly výpočetně skoro nemožné nebo neuvěřitelně drahé, zvládne dneska průměrný mobil. Samořídící auta, překlad mluveného slova v reálném čase, rozpoznávání fotografií, vše věci z oboru scifi či výzkumných laboratoří, se stávají realitou a navíc se celý ten proces rozvoje stále zrychluje, že nikdo nedokáže z určitostí předpovědět, k jakému průlomu dojde díky velké a levné výpočetní síle za pár let. A v takovéto době my teď žijeme, aniž si to možná většina z nás uvědomuje.

Autoři knihy se zamýšlí nad všemi aspekty tohoto zlomu. Velké příležitosti, které z toho plynou, nadšení z inovací a možného vyřešení některých světových problémů jsou jednou částí knihy, tou druhou jsou rizika. Nepočítá se, že by tu vznikla během dohledné doby umělá inteligence ala Matrix nebo Skynet, ale očekávají se problémy jiného rázu, např. zrušení plno pracovních míst a to takovou rychlostí, že se nebudou stíhat dostatečně rychle vytvářet nová. Že tu vznikne velké rozpětí bohatství a hojnosti a může to zahubit střední třídu. Autoři naštěstí jen nestraší, ale dávají i plno doporučení, jak se s tím vyrovnat, aby pozitivní přínos nových technologií nezpomalil a dokázalo z toho lidstvo těžit.

Jednou z hlavních oblastí, které se v knize věnují, je vzdělání. Zatímco při průmyslové revoluci před skoro dvěstě lety byly školy ideální cvičiště pro budoucí dělníky a jejich vedoucí, aby mohli být platnou součástí výrobního procesu, tak toto nyní již přestává platit. Repetivní práce zastávají čím dál více stroje a čím více roste jejich výkon a snižuje se pořizovací cena, tím rychleji budou některá pracovní místa nahrazovat. Velká poptávka je a bude po lidech s vysokou školou, s vysokou přidanou hodnotou. Po lidech, kteří jsou kreativní, dokáží se stroji (myšleno s počítači) pracovat a jejich výkon využívat ke zvýšení produktivity. Bohužel naše školství (a nejen naše) je nastavené na memorování věcí, které už dávno a lépe dokáží zastat stroje, a co hůře ještě potlačuje rozvoj kreativity a tvoření. Knihu bych doporučil české vládě, mohli by ji klidně celou z fleku opsat a nazvat Strategie pro ČR na rok 2030, měli by to bez starostí a hotové.

Musím se přiznat, že více inspirativní knihu jsem dlouho nečetl. U hodně věcí mě otevřela mysl a nebo jsem si potvrdil to, co už začíná být celkem patrné všem, kteří nechodí po světě se zavřenýma očima. Při čtení není třeba být odborník na IT nebo ekonomii, kniha je psaná vcelku jednoduchou a čtivou formou. Snaží se klást vždy pro a proti konkrétním tvrzení a pozorování autorů a na konci každé kapitoly to jasně shrnout. Knihu bych doporučil všem, kteří se věnují IT, pracují ve školství a vzdělávání nebo vedou nějakou firmu, najdou v ní mraky inspirací. A pak také samozřejmě všem, kdo se chtějí zamyslet na možnou budoucností tohoto světa a jak být jeho součástí, ne jen zůstat v ústraní.

Kniha: Druhý věk strojů
Autoři: Erik Brynjolfsson a Andrew McAfee

Více o knize najdete na stránce českého vydavatele zde.

Autor: Martin Schovanec | neděle 31.5.2015 20:00 | karma článku: 9,42 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 941x | Diskuse| Kultura

Martin Schovanec

Jak zbohatnout (nezchudnout) na realitách díl 1.

Chystáte se pořídit byt či dům jako investici nebo o tom zatím jen přemýšlíte? Zde jsem sepsal pár postřehů, které jsem vypozoroval či vyposlechl za rok, co jsem majitelem domu s několika byty a komerční plochou. Některou z těchto rad bych před rokem sám také uvítal :).

24.1.2015 v 19:11 | Karma: 10,04 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.